Facebook kötü adamları atayım derken çevrecileri engelledi

Facebook, spam karşıtı algoritma kullanarak şüpheli kullanımları engellemeye çalıştı, filtreye çevre aktivistleri de takıldı. Sosyal ağın çok fazla paylaşımda bulunma, arkadaş talebi yollama gibi güvenlik ve kötü niyetli kullanımlar için oluşturduğu yöntem çevreci aktivistlerin kullanımını da engelleyince şirket oldukça büyük bir tepki ile karşılaştı.

Facebook’tan gelen açıklamada ise algoritmanın yaptığı bir hatadan kaynaklanan bu durumun olabildiğince çabuk çözüme ulaştırılacağı belirtildi. Her gün 10 milyarı aşkın işlem arasında bulunan şüpheli kullanımlar, arkadaş talebi gönderme, mesaj yollama gibi işlemlerin önlenmesi için bir tür ortak noktada buluşulan bir algoritma hazırlandığını ama bu tür hataların her zaman yaşanabileceği belirtildi.
Facebook, yanlışlıkla bloke ettiği hesapları tekrar aktif hale getireceğini kullanıcılarına duyurmasına rağmen hala sorun yaşayanlar olduğu belirtildi. Şüpheli kullanıcılara koz vermemek için konu ile ilgili detaylı bir bilgi de paylaşılmadı.
Bilgi güvenliği uzmanlarından Jules Polonetsky ise otomatik olarak geliştirilen bir algoritmanın, içeriğin politik değer içeren mesajına karşı duyarlı olmamasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Mağdurlardan biri olan Gloria Forouzan ise her gün kimyasal atıklarını açık denizlere bırakan gemilerden hidrolik kaçak veren sistemlere kadar pek çok çevre dostu konu ile ilgili paylaşımlarda bulunduğunu ve şu anda hesabının bloke durumunun devam etmesinden dolayı eylemlerinin aksadığını belirtti.
Uzmanlar da Facebook ve diğer sosyal medya mecraların istenmeyen kullanımlara karşı otomatik programlar geliştirmesinin gerekli olduğu kanısında. Ancak konu ile ilgisi olmayan insanların kullanımının engellenmesinin önüne geçilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Bu tür ani müdahaleler soruna yönelik hızlı çözümler için oldukça etkili ancak konu ile ilgisi olmayan pek çok kişiye rahatsızlık verdiği durumlarda da aynı hızlılıkla önüne geçilmesi gerekir. Bu tür durumlar kamuoyu tarafından her geçen gün daha fazla duyarlılık yarattığı için uygulamalarda şeffaf bir yöntemin ihtiyacı uzmanlar ve kullanıcılar tarafından daha çok hissediliyor.