Bir Avea toplantısının ardından…

Avea oldukça başarılı geçirdiği yılın ardından yine başarıyla geçirdiği yarı yıl sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar Avea açısından oldukça umut verici. Avea her ne kadar piyasanın en düşük abone oranına sahip şirketi olarak gözükse de geçtiğimiz yıllarda yaşadığı yerinde sayma sorununu ortadan kaldırarak ileri adımlar atılmasını sağladı.

Avea’nın gözüken en önemli başarılarının başında bence baz istasyonu konusunda yaptığı açılım geliyor. Bu senenin ilk 6 ayında 3.500 adet baz istasyonu dikilmiş. Böylece kule sayısı 19.341’e çıktı. Geçen sene civarında 16 bin baz istasyonuna sahip şirketin 7 sene önce sadece 6 bin, yani bir senede dikmeyi planladığı kadar baz istasyonuna sahip olduğunu düşünecek olursak yeni yönetimin aldığı inisiyatifi kutlamak lazım. Avea, en büyük algı (ve belki de gerçek) problemi olan çekmeme sorununu bu şekilde hallederse rakipleri için ciddi bir tehlike oluşturmaya başlayacaktır.

Bu arada net bir şekilde söylemek gerekirse en büyük başarısı yıllardır zarar eden şirketi kar eden konuma geçirmek oldu. Avea CEO’su Erkan Akdemir ayağa kalktık şimdi de koşacağız diyor.

Diğer taraftan şirketin ortalama konuşma süresini 309 dakikaya çıkarması da büyük başarı. Yine onların beyanlarına göre bu konuşma süresi Avrupa’nın en iyisi. Ama yine de bu sözü söylemiyor, temkinle yaklaşıyorlar. Bu noktada onlarla da paylaştığımız tezimizi sizinle paylaşmakta sakınca yok sanırım: Şu anda 12.2 milyon abone çok ucuza 309 dakika ortalamayla konuşabiliyor. Ama Avea bu hızla büyümeye devam ederse bu fiyat politikasıyla nasıl ağını çekip çevirebilir o ayrı bir sorun. Bu noktada üç şey yapılabilir: Ya fiyat politikası değiştirilecek, ya sınırsızlar kaldırılacak veya zararına satış yapılacak. Dördüncü bir yol varsa kesinlikle duymak isteriz.

Avea toplantısında şahsen beni en çok rahatsız eden, ki bunu da bizzat Erkan Akdemir ile de soru yoluyla paylaştım, ara bağlantının sıkça dile gelmesi oldu. Bundan yıllar önce, Avea’nın ilk CEO’su gazetecilerle bir buluşma yapmış ve daha merhaba bile demeden “ee gençler şu ara bağlantı konusunda neden bir şeyler yazmıyorsunuz” demişti. O zaman daha çok bozulmuştuk tabii. Bugün ara bağlantı ücretleri Avrupa’nın en düşük seviyeye indi. Doğal olarak konuşma oranları ve sınırsız tarifeler arttı.

Ama ara bağlantı ücretlerinin bence bir mantığı var: Bir şirket kendi içindeki ağda insanları konuşturunca para kazanıyor. Bu para birilerinin ağı meşguliyetinin getirdiği yükü tolere etmek için alınıyor en kaba tabiriyle… Oysa ki dışarıdan biri, mesela bir Avealı, Vodafone’u arayınca para kazanamıyor. Ama ağı yine meşgul ediliyor.

Erkan Akdemir’e Avrupa’nın en alt seviyesine inen ara bağlantı ücretlerinin daha nereye kadar düşmesi gerektiğini düşündüğünü sorduğumuzda sıfır yanıtını verdi. Bizim yanlışlığını kanıtlamanın çok mümkün olmayan tezimizle sıfır rakamı ne kadar doğru olur bunu sizin yorumlarınıza bırakıyorum. Elbette ağı diğerlerine göre oldukça boş olanlar için ara bağlantının sıfırlanması sorun teşkil etmez. Ama konuşma payı yüzünden ağını her daim kontrol altında tutmak isteyen şirketlerde elbette sorun çıkacaktır.

Gelelim kötü senaryolara: Olmaz ya, şirketin biri bir tarife yaptı. Nasıl olsa ara bağlantı sıfır, X GSM şirketini aramak bedava dedi. Millet abandı o şirketin numaralarına ve onları çökertti. Olmaz mı? BTK muhtemelen böylesi yıkıcı bir tarifeye izin vermez. Ama imkansız mı derseniz Türkiye’de hiçbir şey imkansız değildir derim.

Gelelim tekrar toplantıya… Avea 7 yılda yaptığı 7 ilki basın mensuplarıyla paylaşırken Konuşma ailelerinden bahsetti, her yöne tarifelerini dile getirdi. Müzik uygulamasını anlattı. Tıp konusundaki yaptıklarını anlattı. NFC konusunda açtıkları yollardan bahsetti. Sosyal medyada yakaladığı birinciliği sona sakladı. Gelirlerdeki yüzde 18 artış, kullanıcı başına ortalama gelirdeki canlılık, sadece bu sene kazanılan 615 bin kişi Avea’nın güler yüzle bahsettiği şeyleri oluşturdu.

Son olarak çok satır aralarında bir noktaya parmak bastı Erkan Akdemir: Eğer yanlış anlamadıysak ön ödemeli hatlarda şirketler için bir bakış açısı değişikliği yaşanmış. Eskiden 7 ay boyunca hiç hareket olmayan aboneler şirketten gitti sayılıyormuş. BTK bunu 9 aya çıkarmış. Yani şirketin içinde sanal da olsa abone artışı yaşanmış ki bunun Vodafone rakamları üzerinde etkisi olabilir dedi Akdemir. Bunun etkisinin bir sonraki çeyrek açıklamasında ortadan kalkacağını düşündüğünü de söyledi. Bu güzel bilgi için kendisine teşekkür ediyoruz.

Bir de özel teşekkür: Yıllar öncesinden tanıdığım Avea genel müdür yardımcısı Coşkun Şahin, gece boyunca yemeğine dokunamama pahasına bize mükemmel bilgiler verdi. İçinde baz istasyonlarından Femtocell’e birçok bilgiyi barındıran bu konuşmanın tamamını videoya çekip sizlerle paylaşamadığım için çok üzgünüm. Oradan aldığım notları elimden geldiğince sizlere ileteceğim.