Bilişim Fuarı bir kez daha açıldı (yine herkes kendi reklamını yaptı)

Bilişim Fuarı bugün halkımızın teknolojiden bir şeyler “almasına” açıldı. Her fuar açılışında olduğu gibi bilişimi anlamak, anlatmak ve sevdirmekten öteye herkes yine olayı biraz daha fazla kendine yonttu. Elbette kendilerine yontacaklar ama arada bir o yontulmuş şeyin içinden bilişim çıkmasını da bekledik ve özledik.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “3 kıtayı birleştiren Türkiye, şimdi artık iletişimde de 3 kıtayı birbirine bağlayan konuma sahip…” derken
Türk Telekom’un KKTC ile Türkiye arasında yeni deniz altı kablosunun hizmeti girmesi nedeniyle düzenlenen etkinliğine katıldığını ve böylece Kıbrıs’ı Türkiye’ye tek kanaldan değil, çift kanaldan bağlayan bir altyapıyı hizmete soktuklarını söyledi.

Fuarın açılışında Yıldırım, Kıbrıs için turizm, eğitim ve bilişim adası dediklerini, turizm ve eğitim tarafının önemli mesafe aldığını, bilişim yönünde de adım adım beklenen noktaya yapılan yatırımlarla, alınan kararlarla geldiğini kaydetti.

Yıldırım konuşmasının icraatlarını anlattığı bölümünde “Sadece bir yıl içinde Türkiye’deki bilgi dolaşım trafiği 17 kat arttı. Önümüzdeki 5 yıl içinde 66 kat ve daha üzerinde bir artış bekliyoruz. Altyapı yatırımlarının gerek yer altı kablolama ve gerekse başka alternatif havadan yollarla takviye edilmesi, güçlendirilmesi lazım. Türkiye’nin 2002 yurtdışı çıkış hızı 7 GB saniye idi, şimdi 1000’e çıktı, 1000 de yetmiyor. İnsanlar daha da artırılmasını bekliyor. 10 yıl içinde 7’den 15’e çıkarırken ‘ne yapacağız bu kadar hızı’  diyenler bugün 1000’i görünce ‘daha hızlı olması lazım’ diye bize sitemde bulunuyorlar. Bilişim alanında tahminler, hedefler çok uzun vadeli yapılamıyor. Biz 2023 hedefleri koyduk, aradan bir yıl geçti bu hedeflerin çok farklı noktalara gittiğini görmeye başladık. O bakımdan bilişimle ilgili hedeflerimizi, yapacaklarımızı öyle 3 yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık planlarla değil, belki aylık, günlük planlarla takip etmek, yani bir hedef silsilesinden bir eylem planına dönüştürmek mecburiyetimiz var.”dedi

Bilgi toplumu hedeflerine uluşmada bu çalışmaların büyük katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Yıldırım, şunları belirtti: “Türkiye artık bir geçiş ülkesi. Tarih boyunca, yüzyıllarca doğudan batıya, kuzeyden güneye ulaşım yollarının buluştuğu, 3 kıtayı birleştiren Türkiye, şimdi artık iletişimde de 3 kıtayı birbirine bağlayan konuma sahip. Asya, Afrika, Avrupa’nın tam kesişen noktasında, bilginin toplanıp dağıtılacağı önemli bir merkez haline geliyor. Türkiye bilişimde çok hızlı yol alıyor. Geniş bant internet erişimi bütün dünyada son 10 yılda 800 kat artarken, Türkiye’de 7770 kat arttı. Bir başka değişle 2002’de sıfırken bugün 11,3 milyon geniş bant hane erişimine, abone büyüklüğüne  ulaştık. Bütün bunları dikkate alarak geldiğimiz noktayı yeterli görmüyoruz. Yolun başındayız. Şimdi insanlar birbiriyle konuşuyor bilgi alışverişi yapıyor, birbirlerine görüntülü bilgi gönderebiliyor. Ama makinalar konuşmaya başlıyor. Şimdi makinaların konuşma devri. Eşyalar birbiriyle konuşmaya başlayacak. İşin boyutu tahayyül sınırlarımızı zorlayacak noktaya kadar gidiyor. Bu da daha çok iş, araştırma, işbirliği demektir.”

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın bugün karşı karşıya kaldığı global krizin, kendilerine hiç yakıştırılmayacak adreslerde olduğunu, borç, bütçe ve büyüme sorunlarının yansımalarının Türkiye’yi olumlu manada ayrıştırırken, diğer taraftan yakınsamaya çalıştıkları ülkelerle Türkiye arasındaki nitel ve nicel farkların beklenenden öte bir hızla kapanmakta olduğunu gördüklerini söyledi.

Bali, İş Bankası’nın CeBIT’e banka sponsoru olarak destek vermekten büyük onur duyduğunu belirtti.