Ben VPN’i övmeye değil gömmeye geldim

guvenlik 2Shakespeare’in Julius Sezar oyunundan bir tirad:

ben sezarı övmeye değil gömmeye geldim.
insanın ettiği kötülük yaşar ardından,
iyilikleriyse toprağa girer kemikleriyle.
bırakın, öyle olsun sezar için de.

Bu tirad içinde Antonyus şunu söylemek ister aslında: Sezar güzel bir abimizdi. Ama artık gitti. Bu saatten sonra onu övsek ne yersek ne… Şimdi önümüzdeki maçlara bakalım.

Şimdi aynı şeyi VPN ve DNS değiştirmeler için de benim yapmam gerekiyor sanırım. Umarım demek istediklerim doğru anlaşılır, birileri bana “sen de mi Serhat” demez. TKNLJ stilinde paylaşayım bunları:

  • Giremediğimiz internet sitelerine yaptığımız değişikliklerle girebilmemizin nedenini açıklayayım: Normalde arada TİB sizin yolunuzu kesip size soruyor nereye gidiyorsundiye. Biz “Twitter’a gidiyoruz” dersek kafamıza vurup bizi geri çeviriyor. Ama biz “Google DNS diye bir yer varmış oraya gidiyoruz abi” diyerek oradan geçiyoruz.
  • Google DNS ya da farklı servislere gittikten sonra oradaki kapıya “bir arkadaşa bakıp çıkacağım” diyor ve oradan taksiye inip bir diğer adrese gidiyoruz. Böylece aslında gidemememiz gereken adreslere bizim kapıyı bekleyen kapıcıya yalan söylemek suretiyle gitmiş oluyoruz.

Bunun bazı kötü tarafları da var tabii. Bunları da paylaşalım:

  • VPN ya da DNS hizmetlerini kullandığımızda birinin bilgisayarına gidiyor ve oradan gitmek istediğimiz adrese korsan olarak gidiyoruz. Birinin bilgisayarının içine gittiğimizde orada bizim verilerimizi alıp almadığına tam olarak emin olamayız.
  • “Verilerimizi alsalar ne olacak” demeyin. Mesela bizim şifrelerimizi alıyorlar mı, banka hesaplarımıza giriyorlar mı, oradan bizim adımıza edindikleri bilgilerle bizim adımıza yasadışı bir şeyler yapabilirler mi gibi sorulara kim “kesinlikle yapmazlar” diye cevap verebilir ki?
  • Diyelim ki bizim şifre ve kullanıcı adı gibi bilgilerimize ulaşamıyorlar. Ama bir şekilde bizim nereye girdiğimizi görerek bizi fişleyebilirler. Biz ülkemiz tarafından fişlenmeye karşı tepki koyarken elalemin fişlemesini nasıl hoş görebiliriz?

Diğer taraftan şu bilgileri de gözden kaçırmamamız gerekiyor:

  • Şu anda Twitter ve benzer yasaklı hizmetlere ulaşabilmek için başka çaremiz yok.
  • Bu noktada kendimize şunu söylemek lazım: Yabancı bir ülkedeki kim olduğunu bilmediğimiz insanların bilgilerimize ulaşması Twitter’a ulaşabilmemizden daha az zararlı olablir.
  • Bir de hükümete karşı vurgulamak istediğim önemli bir nokta var: Eğer bizim Twitter’a ulaşmak için kullandığımız bu hizmetler yüzünden başımıza bir iş gelirse bunun sorumluluğu saçma sebeplerden Twitter’ı kullanan hükümete aittir…