Başörtüden önce internet gelsin okullara

fatihTüm ülkenin siyasileri bir araya geldi, fiilen tatilde olan meclisi açarak aradan yine bir torba kanun değişikliği geçirdiler. Bu kanuna göre başörtüsüyle ortaokullara hatta anaokullarına dahi girilebilecek.

Bunun çocukların psikolojisini bozucu ya da düzeltici tarafını uzmanların ve uzman gözükmek isteyenlerin tartışma gücüne bırakıyorum. Ben işe teknoloji penceresinden bakacağım her zamanki ve sayfanın varlık sebebinin bize dikte ettirdiği gibi…

Bugün ortaokullarda başörtüsü olsun mu olmasın mı tartışması yerine internet olsun mu sorunsalını masaya yatırmalıyız. Evet bazı okullarda internet var, evet bazı okullarda devletin gösteriş ve para harcama merakını ortadan kaldıracak kadar tablet bile var.

Ancak bugün okullara verilen internetin hızının ne kadar yetersiz olduğunu orada olanlar biliyor. İnternet orada çocukların kullanımına açık değil. Zaten o kadar yetersiz ki İstanbul’un göbeğinde bile öğretmenler okuldan Milli Eğitim’in internet sitesine notları giremiyor ve bunu akşam vakti evlerindeki şahsi bağlantılarıyla yapmak zorunda kalıyor.

Öğrencilerimizin çağın gerekliliklerine yakışır hızlarda internete girebilmesi için hiçbir adım atılmadı. Hadi bunu geçelim ya o tabletler? İçlerinde çocukların bulunduğu yaş grubuna uygun bir eğitim sistemi bile olmayan aletler, milyarlarca dolar vermenin ardından atıl bir biçimde duruyor. Milli Eğitim’de tablet kullanan çocukların ilerleme durumuyla ilgili bir rapor yok. Hatta bakanlarımız öğrencilerin ders çalışmayı bıraktığını dahi söylüyor.

Oysa bizim şu aralar bir buçuk senedir denenen tabletlerin öğrencilerin hayatında yarattığı sinerjiyi anlatabilmemiz gerekiyordu. Tabletlerin içinde bulunan uygulamaların kullanımıyla kitap taşıma derdinin sona erdiğini, ödev yapma alışkanlıklarının iyi yönde değiştiğini kanıtlamalıydık bütün dünyaya… Çünkü dünyada bir yaş grubundan çocuğa 2 milyondan fazla adet aynı işletim sistemi ve sistem bilgisiyle tablet dağıtan, onları sınıflardaki akıllı tahtaya bağlayan ikinci bir ülke yok.

Bu sistemin adam gibi kurulması durumunda çocukların hayatlarında yaşanacak iyileşmeyi tartışmaya açacak kimse olduğunu da düşünmüyorum. Elbette doğru yazılım ve donanımla ülkeyi yerinden oynatabilirdik.

Ama biz bugün 10 yaşındaki çocukların başörtüsü takarak mı yoksa çıkararak mı özgürleşeceğini tartışıyoruz.

Isaac Asimov’un bundan onlarca yıl önce söylediği söz bugüne ne kadar çok uyuyor: Eğer bilgi sorun çıkarıyorsa bu sorunu cahillikle ortadan kaldıramazsınız…