Türkiye genişbantta dünyanın neresinde? En hızlı ADSL şirketi kim?

Sizlere TKNLJ bünyesinde sıklıkla yabancı sitelerin ve içerik sağlayıcıların dünya çapında yaptığı hız istatistiklerini paylaşıyorum. Türkiye’de bizlere sunulmayan ve BTK tarafından yasaklanan hız testleri yüzünden önümüzü göremediğimiz için bu tip veriler bizlere baz oluşturan çok önemli çalışmalar olarak ön plana çıkıyor.

Geçtiğimiz günlerde Steam’in dünya çapında yaptığı testler karşıma çıktı. Eldeki verilen güzel analiz fırsatları veriyordu bana. O yüzden bu fırsatı kaçırmadım.

Steam çoğu gencin çok iyi bildiği bir oyun oynama, olun indirme ve bunu çalıştırma platformu. Dünya üstündeki mevcut birçok oyun, kendini satabilmek için Steam platformunu kullanıyor. Bundan daha da önemlisi, Steam 50-100 gigabaytlık oyun indirttiği için onların hız verileri, diğerlerine göre çok daha önemli oluyor. Gelin onların Türkiye için hazırladığı hız tablosuna bakalım

Bu noktada konuşulması gerekenleri küçük notlar halinde TKNLJ formatında sizlerle paylaşmak istiyorum:

  • Bu veriler kesin ve net bir biçimde şu servis sağlayıcı diğerinden bu kadar hızlıdır anlamına gelmiyor. Bunlar dünya üstünde Steam sistemine erişme hızları. CNN’e erişim hızında birinci olan sekizinci çıkabilir, Microsoft’a erişim hızında sonuncu birinci çıkabilir. Çıkmayabilir de. Yani bunu genel olarak büyük resmi görebilme fırsatı olarak kullanın lütfen…
  • Geçen haftalarda yine Türkiye’de çok kullanılan Netflix’in sunduğu hız tablosunu sizinle paylaşmıştım. O tabloda olan biteni yine size anlatmıştım. O haberin tablosunu beraberce hatırlayalım:

  • Bu tablo bize aslında Steam’in rakamlarını doğrulayan bir nitelik taşıyor. Şöyle ki: Her iki tablonun da ilk üç sırası aynı. Steam tablosunda ikinci sıradaki Tellcom aslında teknoloji tarihimizi yaktından takip edenlerin hatırlayabileceği gibi Turkcell Superonline’ın diğer adı.
  • Türksat’ın kablosu neden hep birinci sırada çıkıyor? Çünkü kablo güzel bir teknoloji ve iyi iş yapıyorlar bunu öne koyalım. Ama yaygın ve teknolojik altyapıya rağmen sonuçta 800 bin aboneleri var.
  • Turkcell Superonline her iki tabloda da ikinci. Ama Steam tablosu bu noktada bölünmeleri bize gösterebildiği için karşımıza ilginç bir kıyas fırsatı çıkıyor: Tellcom IP’leri büyük bir ihtimalle Turkcell’in fiber altyapısını temsil ediyor. Superonline ADSL ve Global İletişim gibi fiber olmadığı aşikar hizmetler daha aşağıda görünüyor.
  • Bu tablonun ve diğerinin üçüncü sırasındaki TurkNet ilginç bir konumda: Daha önce de vurguladığım gibi bu şirket kotasız internet sattığı için yavaşlayabilir algısı piyasada çok etkindi. Demek ki öyle olmuyormuş. Kotasız, dilediğince, özgürce internet kullandırmak şirketi ve kullanıcıları yavaşlatmazmış demek ki… Bence bu ver hepimiz için çok önemli.
  • Daha da enteresan bir bilgi: TurkNet’in üstünde kablolu ve fiber teknolojisi var. Bilindiği gibi TurkNet de ADSL dışında bir teknoloji satıyı yapmıyor. Buradan şunu çıkarabiliriz: Türkiye’de en hızlı ADSL hizmetini bu kurum veriyor.
  • Türk Telekom ve D Smart her iki araştırmada da en altta yer alıyor. Bu da sanırım kaçınılmaz bir biçimde bir veri sunuyor bize…